Pracownia techniki majsterkowania

Pracownia techniki i majsterkowania jest najchętniej wybieraną przez mężczyzn formą terapii. Na jej wyposażeniu znajdują się urządzenia zarówno do drobnego majsterkowania jak i wykonywania prac remontowo- wykończeniowych. Praca opiera się głównie na ręcznej i mechanicznej obróbce drewna i materiałów drewnopodobnych, ale uczestnicy pod kierunkiem instruktora zajmują się także drobnymi pracami konserwacyjnymi na terenie Warsztatu. Pod ich opieką są również ozdobne drzewka , trawnik wokół budynku. Dbają o ład i porządek w pomieszczeniach piwnicznych, które służą jako magazyn.

W sezonie zimowym na sprawnych ruchowo uczestnikach
                   z tej pracowni spoczywa zadanie odśnieżania podjazdu do budynku Warsztatu i terenu wokół niego. Dzięki takiej różnorodności prac podopieczni uczą się zaradności osobistej oraz rozwiązywania problemów w sytuacjach awarii związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego. Czują się odpowiedzialni za stan techniczny urządzeń i sprzętu warsztatowego, bardzo chętnie realizują wszystkie prace związane z ich naprawą czy remontem.

W tej pracowni również zwraca się uwagę na przygotowywanie zawodowe. Dzięki znajomości obsługi różnorodnych narzędzi oraz prostych maszyn osoby mogą znaleźć zatrudnienie przy wykonywaniu prostych prac fizycznych